Deducerea TVA pe baza bonurilor fiscale in MicroERP

Deducerea TVA pe baza bonurilor fiscale

Bonurile fiscale de pana la 100 de euro, valoare cu TVA inclos, vor putea fi utilizate de contribuabili pentru deducerea TVA, fara a mai fi nevoie si de factura fiscala, potrivit unor modificari aduse de Guvern Normelor de aplicare a Codului fiscal. Ministerul Finantelor Publice a explicat printr-un comunicat de presa emis miercuri cum se aplica exact noile prevederi. Normele de aplicare a Codului fiscal au fost modificate recent prin HG nr. 84/2013, publicata in Monitorul Oficial nr. 136 din 14 martie, noile reglementari intrand in vigoare chiar in ziua publicarii.Actul normativ ofera posibilitatea contribuabililor sa isi deduca taxa pe valoarea adaugata  de pe bonurile fiscale, a caror valoare este de pana la 100 de euro TVA inclus.

Normele Codului fiscal precizeaza ca, pentru a putea obtine deductibilitatea pe baza bonurilor fiscale, aceste documente trebuie sa aiba imprimat codul de TVA al beneficiarului. Reglementarile legale puncteaza ca mentiunea privind codul de TVA trebuie imprimata ”cu ajutorul casei de marcat”, intelegand astfel ca este necesar ca aceasta informatie sa faca parte din formatul standard al bonului fiscal si sa fie implicit listata pe acesta, asa cum este emis de aparatul de marcat, nefiind acceptata o mentiune ulterioara cu pixul, sau alte insemnari manuale.

Echipa noastra vine in intampinarea acestei prevederi prin adaugarea in aplicatie a posibilitatii de selectare a partenerului pentru care se emite bonul fiscal, inainte de finalizarea acestuia. Aceasta informatie este memorata in aplicatie, si va fi listata pe bon. In masura in care driverul casei de marcat permite sau va permite imprimarea de text nefiscal pe nota de plata, partenerul pentru care este emis bonul va fi imprimat la sfarsitul bonului atat ca si denumire cat si ca si cod fiscal.